онлайн магазини от 3DWebDesign
media

Виниловата настилка е изработена от PVC (поливинилхлорид) като материал. Тя е издръжлива, устойчива на вода, петна и износване и може да имитира различни материали като дърво, камък, плочки, бетон и други. Виниловата настилка е лесна за почистване и поддръжка, като се предлага в различни формати и стилове.

Най- общо казано, има 3 основни вида :
- на руло, продава се на ролки с широчина 200 сантиметра. Съответно има хомогенни ( еднородни в цялата си дебелина ) и хетерогенни ( с основа и повърхностен слой ). Най- масовите предлагани колекции са с дебелина 2мм до 3мм. Монтажа им е твърде специализиран и са необходими специфични инструменти и умения, както и спазването на точни процедури по разкрой, лепене и заваряване. Стандартно е с най- висок клас на износване и обикновено се поставя в помещения на болници, търговски обекти и други такива, където има движение на много хора и може да се дезинфикцира с по- агресивни препарати. Избора на цветове е голям, но дизайна е тип мозайка.

- на плочи, в различни формати и големини на плочите. Има и хомогенни и хетерогенни предложения с висок клас износо устойчивост в много цветове, шарки и декори. Могат да имитират различни материали, като например дърво, камък, плочки, бетон и други. Монтажа е лесен сравнено с тези на ролка, чрез лепене за пода.

- с клик система на сглобяване, както е ламинираният паркет, тоест лесно и бързо. Обикновено е хетерогенна и дебелината варира от 4 мм ( ако е без фабрично залепена подложка ) до 6 мм ( ако е с фабрично залепена подложка ), макар че по поръчка може да се предложи и с дебелина 8мм и 10 мм. Избора е голям, като при плочите.

 

Какви са приликите между трите вида винилови настилки:

  1. Всички са изработени от един и същ материал - PVC (поливинилхлорид) 2. Всичките три вида са подходящи за помещения, в които има вероятност на много мокрене.
  2. Всички те имитират познати ни материали.
  3. С лесна поддръжка и почистване
  4. Имат по- високи изисквания относно ревността на пода, сравнено с ламинат.

 

най-важните разлики между трите вида винилова настилка :

  1. Лепените ( тези на руло и на плочи ) изискват използване на лепило, докато тези на клик са със специална клик- система за сглобяване и не се лепят.
  2. Тези на руло са на големи ролки и се режат на място, докато лепените и клик– а са налични в готови плочи.
  3. Лепените са по-тънки и гъвкави, подходящи за сложни форми и повърхности, докато тези на клик са по-дебели и твърди.
  4. Тези на клик са с по-лесно монтиране, сравнено с лепилните, които изискват умения и опит.
  5. Като десени и шарки тези на ролка са за обществени помещения, докато тези на плочи - за домашни такива.


  • Коментари: 0