онлайн магазини от 3DWebDesign
media

Изисквания към пода, за да се монтира ламината

За да запазите естетиката на пода в добро състояние през многобройни години и същевременно да избегнете нежелани проблеми като скърцане или поддаване, е от съществено значение да обърнете внимание на изискванията към подовата повърхност преди монтирането на ламиниран паркет:

  1. Основата, на която ще инсталирате ламината, трябва да притежава изразена степен на здравина и стабилност. Подът във вашето помещение може да бъде от различни видове настилки и разнообразни налични възможности, но от съществено значение е те да бъдат достатъчно твърди. Възможно е да инсталирате ламината върху основа от цимент, предишно наложен гранитогрес или друг вид керамика, мозайка или дюшаме. От друга страна, имате стандартни алтернативи като циментов под, плочи от ОСБ или други подобни твърди материали. Възможно е също така да инсталирате ламината и върху стар мокет, но не се препоръчва да го поставяте директно върху подов фибран. Ако сте решили да изолирате пода си с фибран, е необходимо след поставянето му да извършите процедура по саморазливане на замазката, с цел да постигнете здрава основа.
  2. За да бъде успешно монтиран ламината, необходимо е подовата повърхност да бъде абсолютно равна. Производителите на ламиниран паркет има определени изисквания относно равнината на пода преди инсталирането на тези настилки. Стандартът за равен под е ясно дефиниран и указва, че при наличие на денивелация (неравност) по-голяма от 3мм на линеен метър, се съветва да се избегне монтажът на ламинираният паркет. За да проверите състоянието на вашия под, можете да извършите самостоятелна проверка, като поставите линеал (мастар) или права летва на няколко места в помещението. Подобна проверка може да бъде направена и от опитен майстор. Равността на пода е от изключителна важност за правилното монтиране на ламината. Както споменахме по-горе, ламинираният паркет може да е поставян върху съществуващи настилки като дюшаме, керамика или стара настилка. В случай на такива основи, е от съществено значение да няма издигащи се ръбчета или неравности. Стандартните фуги от керамиката не оказват влияние и не представляват проблем при монтажа на ламинираната настилка.
  3. Подът, върху който се инсталира ламината, трябва да бъде в състояние на напълно изсъхване. Това е стандартно и задължително изискване, което гарантира, че няма да се сблъскате с проблеми след монтажа на ламината. В случай че сте извършили изравняваща замазка или е била изливана нова плоча, най-доброто решение е да измерите влажността на пода. Това се извършва чрез измервателно устройство ( влагомер ) , което се прилага на няколко места в помещението. Важно е да отбележите, че стандартно замазката с дебелина 1см изсъхва за около 20 дни. Ако сте положили саморазливна замазка, върху опаковката на сместа са посочени времевите рамки, в които подовата повърхност ще изсъхне. Обикновено тези срокове се движат около 3 дни. Това са най- важните изисквания за пода, преди да започне инсталацията на ламиниран паркет.

При съмнения относно състоянието на пода, е най-разумно да се консултирате с опитен майстор преди пристъпване към монтажа и съвет в съответствие със специфичните изисквания на влажността на пода. Изборът на подово покритие за вашия дом или офис е важно решение, което може да има дълготрайни последици върху естетиката, функционалността и удобството на пространството.

Сред множеството налични варианти, ламинатът се нарежда сред най-предпочитаните и практични избори. Ето защо :
- Естетика и разнообразие: предлага широка гама от дизайни за различни вкусове и интериорни стилове.
- Издръжливост и устойчивост: известен със своята издръжливост и устойчивост на натиск и надраскване. устойчив на избледняване при влиянието на слънчева светлина, което гарантира, че цветът и текстурата му ще останат красиви и ярки дълги години.
- Лесна поддръжка: Повърхността му е гладка и не позволява задържането на прах, мръсотия или алергени. Просто почистване с прахосмукачка и мека кърпа е достатъчно, за да поддържате пода в безупречно състояние.
- Лесен за инсталиране: изключително удобен за инсталиране, поради което е предпочитан избор за много домакинства.
- Удобство и комфорт: Ламината предлага приятно стъпване и комфорт при ходене.
- Бюджетно изгоден: Ламината в сравнение с някои други подови покрития, като дърво или камък, ламинатът предлага отлично съотношение между качество и цена. Той е по-достъпен и предлага сходен външен види функционалност, без да изисква големи инвестиции.

Изборът на ламиниран паркет за вашия под е разумно и практично решение, което дава възможността да съчетаете естетиката с функционалността и издръжливостта. модерен дизайн, устойчивост на износване или лесна поддръжка, ламината е изборът, който отговоря на вашите изисквания и предпочитания.

Магазин Лазур - качествени решения за Вашия под на конкурентни цени