онлайн магазини от 3DWebDesign
media

подходящи не само за под с ламиниран паркет. Използват се и за поставяне при под и от естествените, винилови настилки, трислойни паркети, а и на керамика.

Защо е необходим перваз за ламинат ?

Те са неизбежното допълнение, което е необходимо за да завършите пода си с ламинат.

Нека да започнем от необходимостта на первазите.

Когато сте избрали за пода си ламиниран паркет, съобразете, че това е плаващ под и настилката не се лепи към пода. Ламинирания паркет като материал има свойството да се разширява при по-влажно и студено време или ако е намокрен с вода. За да е безпроблемно това разширение на ламелите, при монтажа на такива подови настилки към стените се оставя фуга от 1,5 сантиметра. Тази фуга позволява без проблемното разширение на плаващия под. Ако не е оставена тази празнина, то няма на къде ламината да се разшири и ще има напрежение, при което е най- вероятно част от ламелите да се навдигнат и да се счупят сглобките.
Също така визуално профилите дава завършен вид на стаята и закриват фугата между настилката и стената.
Монтирането им и въобще наличието им е необходимо, защото почистването на пода е по -лесно и не рискувате намокрянето на стените си.

Относно монтажа на первази

Всички видове профили се монтират към стените.
При ПВЦ профилите обикновенно монтажа е чрез пробиване на стените и захващането е с дюбели и винтове. При необходимост те също така може да се поставят и с лепене.
При тези от МДФ обичайният начин е чрез лепене към стените, за да не се нарушава цялостта на покритието.

Всеки вариант има своите предимства и недостатъци и като материал и като визия. Разпробиването на стените не се препоръчва, когато в стените има кабели. От друга страна при лепенето на профилите към стената има риск при нужда от смяна да не могат да се отлепят само профилите и да падне част от мазилката. Най-доброто решение относно начина на монтаж може да вземете след като установите как са стените с вашия майстор.

И след като най- общо стана ясно защо са нужни, да запознаем и с

различните видове перваз

Най- общо первазите се делят според материала на МДФ и ПВЦ.
Освен това, са налични и в разнообразни височини, като профил и декори.

В лазур имаме разнообразие на первази !